Op veler verzoek is de oloide folder nu ook beschikbaar als pdf. Klik op het logo om de pdf te downloaden. Met dank aan Enrico Koenen.

Oloide logo

Beste bezoeker,

 

For English press HERE

 

Op deze website vind u heel veel informatie over de oloide. Wanneer u de voorkeur geeft aan lezen over de oloide klik dan op https://www.oloide.nl/index.php/over-oloides

Op deze pagina is de nadruk komen te liggen op informatie in films over de oloide.

 

De oloide film.

In deze film vertel ik het ontstaansverhaal van de oloide, vanuit de opdracht van Rudolf Steiner, tot de toepassing van de houten oloides die ik maak. Ga er even rustig voor zitten, want het hele verhaal is 16 minuten geworden. Veel plezier. Klik op het plaatje om te starten.

 Onder aan deze pagina vindt u enkele aan vullingen op deze film

 

De Oloide De verlenging

Als aanvulling op de Oloide film is er een Verlenging gekomen, die tevens dit onderwerp heeft. Veel kijkplezier gewenst.

 

 Oloide.nl staat regelmatig met haar kraam op markten om de bezoekers kennis laten maken met de oloide. De stand van oloide.nl bestaat uit een deel waar gerold wordt met een grote eiken oloide. De tafel staat 1 graad scheef om de oloide te laten doorrollen.

Het andere deel bestaat uit materiaal om uit te leggen hoe de oloide wordt gemaakt en er liggen oloides in heel veel verschillende houtsoorten en maten. De bezoekers kunnen de oloides in de hand nemen en de werking van een oloide van die houtsoort ervaren. De oloides zijn ook te koop.

Een overzicht van de markten waar we de komende tijd staan ziet u op deze pagina.voelen oloides spaarndam aangepast

Mocht u een markt hebben of weten, waar de Oloide niet mag ontbreken :), dan hoor ik graag van u.

Het is ook mogelijk om een oloide in de webshop te bestellen. Ondertussen zijn oloides in veel meer formaten en in veel meer houtsoorten beschikbaar. Neem contact op per mail of telefoon om de mogelijkheden te bespreken.

Ik hoop u op een van de markten te mogen ontmoeten. Of van u te horen.

 

Martin van der Meulen

 

Aanvullingen op de Oloide film

Na lancering van de film zijn er een aantal onvolkomenheden aan de film onder mijn aandacht gebracht:

  • In de film is de toewijzing van de elementen aan de octaëder en de icosaëder omgedraaid. Het moet zijn Octaëder: lucht en Icosaëder: water
  • Uit verder onderzoek is gebleken dat de tijdlijn van de uitspraak van Rudolf Steiner tot de ontdekking van de omstulping niet klopt. Paul Schatz bezocht slechts één lezing van Rudolf Steiner in januari 1922 in Munchen. Daar werd niet gesproken over omstulping.
  • Rudolf Steiner heeft in verschillende lezingen aandacht besteed aan inversie, maar de opdracht zoals aangegeven in de film komt via Dan Cruze als quote van Rudolf Steiner in zijn ontmoeting met Paul Schatz. Deze quote is nog niet teruggevonden in een van de lezingen van Rudolf Steiner. Zie de links pagina voor de film over Dan Cruze op youtube.
  • In de film wordt gezegd dat ook Escher zich met inversie bezig hield. Bij nadere beschouwing is mij onduidelijk of dit zo is. De caleidocycli zijn welliswaar omstulpingsvormen (en de inverteerbare ketting is een zogenaamde orthogonal caleidocyclus), maar het is onduidelijk of Escher hier iets mee te maken had. Eschers tekeningen pasten wel heel goed op de caleidocycli en zijn daarop dan ook aangebracht, maar het lijkt er op dat dit door anderen is gebeurd.
  • Last but not least is er in de film geen aandacht besteed aan de lengte van de oloide. De oloides die ik maak hebben niet de verhouding 2:3 (zoals de oloide uit de kubus komt), maar de verhouding 2:3,4. Op de website wordt uitgelegd waarom. De afgelopen tijd is er onderzoek gedaan naar oloides in deze verhouding en naar de verschillen met een oloide zoals die uit een kubus komt. Het is de bedoeling dat hierover op korte termijn een aanvullende reportage zal worden gemaakt. (dit is De oloide De verlenging geworden, feb 2021).