In dit artikel wordt kort uitgelegd hoe je een oloide kan maken uit een stuk hout.

20190219 140627 oloide recept bewerkt

NB: de beschreven methode is een methode om met simpele zaagsnedes een oloide te maken. Alle zaagsnedes zijn recht naar beneden. Andere methodes vragen complexe zaaglijnen en zijn zuiniger met hout, maar dat ter info.

  1. Neem een stuk hout, zorg ervoor dat de kopmaat vierkant is. Het beste is niet te hard hout en vooral ook niet te klein. 4 a 5 cm vierkant is een mooie maat om mee te beginnen.
  2. Zaag een stukje af van 1,7 keer de kopmaat. Bij 4 cm kopmaat, dus 6,8 cm. Je kan ook 1,5 keer de kopmaat afzagen (in dit gevan dus 6 cm), dan krijg je een klassieke oloide, die wat minder goed rolt, maar die wel heel mooi is.
  3. Teken op het blokje hout een cirkel op de lange zijde tegen de bovenkant, kwart slag draaien, dan tegen de onderkant, enz totdat je rond bent. Je hebt nu 4 cirkels getekend, 2 op de tegenoverelkaar liggende zijdes bovenaan. De andere twee staan tegenoverelkaar tegen de onderkant aan (zie foto 1).
  4. Teken daarna de raaklijnen aan de cirkel naar de punt. Herhaal dit op alle vier zijden.
  5. Nu met de zaag (het handigste is een kleine verstekbak, maar dat is niet noodzakelijk), de puntjes die aan de cirkel over zijn eraf zagen. Totaal vier keer zagen, daarna beide zijden netjes rond schuren. Je kan ook een figuurzaag gebruiken oid. Zorg ervoor dat deze rondingen goed rond zijn, dit zijn al de rondingen van de uiteindelijke oloide.
  6. Teken in het midden van de ronde zijden met een potlood een lijntje, dit zijn de scherpe ronde zijden van de oloide als die af is. (zie foto 2)
  7. Zaag nu de stukken eraf, die buiten de raaklijnen liggen. Totaal vier keer zagen. Daarna ben je bij foto 3.
  8. En nu schuren. Zorg ervoor dat je de twee cirkels steeds met een rechte lijn verbind. Maak evt eerst een oloide van papier waarop deze lijnen staan http://www.korthalsaltes.com/nl/model.php?name_en=faceted_oloid. Het beste kan je het schuurpapier op de werkbank leggen zodat je altijd recht schuurt. Schuur door totdat de twee potloodlijnen volgens de lijnen op het voorbeeld met rechte lijnen met elkaar verbonden zijn. Zie foto 4. Pas goed op je vingers
  9. Maak een foto van je oloide en stuur de foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ipv zagen kan je natuurlijk ook  op een andere manier stukken eraf halen. Als je veel moet schuren is bijvoorbeeld een vijl of rasp ook een goede optie, denk wel goed aan je vingers.

Nog vragen, dan laat het me horen.

Veel plezier en zegt het voort.